Colorbox Logo Početna         Osobno         Ideja         Galerija         Osvrti         Colorama         Izdvojeno        Kontakt  

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Fotelja
BOJE KOJE ŽIVOT ZNAČE

Crveno? Zeleno? Bijelo? Naravno da bijelo! Bijelo je lijepo; čisto, mirno, osvježavajuće. Ziheraška bijela primjerena je svakom ukusu i sa njome nikako ne možemo pogriješiti - zato je ona izbor u većini slučajeva. Dodajući joj detalje u bilo kojoj boji dobit ćemo svevremenske kombinacije koje nikad ne dosade ili ako i dosade jednostavno ćemo ih izmijeniti.
Da, bijela je super. Ali boje život znače! Kolaju nam po žilama. Nismo ni svjesni što nam jedna prava boja može učiniti od života. Kad je potpuno u skladu s prostorom i našim unutrašnjim mjerilom ljepote, pa nas svaki naš susret s njom ispuni osjećajem zadovoljstva do te mjere da bi smo najradije zagrlili zidove i pospremili ih u najdublji kutak svijesti kako bismo se njime u svakom trenutku mogli naslađivati. Doduše, isto tako možemo i pogriješiti, pa boja kojom smo željeli unijeti život izazove sasvim suprotan učinak i naš dom pretvori u ''živčanu kuću''. I dok je nešto divlje u zraku mi samo tražimo izliku da što manje boravimo unutra nesvjesni da taj nemir što nas lupa izvire iz naših zidova i da je zapravo krivac upravo ona pakleno narančasta kojom smo obojali kuhinju i nadovezali se na hodnik. A na karti boja nam se činila baš zgodna. Da, na malom uzorku.
at_home_with_color_stair_144_x_200Listajući časopise prepune fotografija prekrasnih interijera, sve redom koloristički zanimljivih i ljepših jedan od drugoga ne možemo a da ne zaželimo bar jedan mali komadić toga. Upustiti se u avanturu s bojom svakako je poželjno jer, kao što rekoh, boje život znače, ali nije svejedno koju ćemo boju izabrati i nije svejedno koji ćemo zid njome obojati. Više je faktora o kojima pri izboru boje treba voditi računa, od strane svijeta i veličine prostorija do ugođaja i sklada koji njome želimo postići. Zato po onoj staroj 'što je previše ni s maslom nije dobro'  odgovorno tvrdim: dramatično je prekrasno! ali oprez!...samo u malim količinama.
Osobno sam oduvijek voljela čiste, intenzivne tonove. Naročito zelenu. Kod nje sam bila potpuno bez kriterija. Na sve što je zeleno gubila bih kompas a ako je pri tom još bilo i stakleno kupovala bih bez razmišljanja. Crvena? Iako crvena nikad nije bila baš bliska mom mentalnom sklopu nekako sam se uvijek lovila za nju pa je ispalo da imam pun ormar crvenih detalja, od torbi preko marama, remena, rukavica i naravno, cipela. A onda sam nedavno saznala i zašto; jedna mi je Feng Shui majstorica otkrila da je moj element zemlja, što znači da me hrani vatra a njena je boja – crvena. I odjednom se odvrtio film sjećanja u kojem sam kao djevojčica sjedila pored novogodišnje jelke na kojoj je, sasvim pri dnu, kao ukras visjela jedna prekrasna velika, crvena kugla. Onako velika i sjajna, duboke krvavo-crvene boje, najintenzivnije se urezala u moje vizualno-emotivne doživljaje. Njena je snaga u meni dodirivala neki dio, nemojte pitati čega jer još dan danas to ne znam, 3-12-israel-color-1ali nečega što me tjera da u svakom crvenom tonu još uvijek tražim upravo djelić toga nečega. Ako se to zove 'snaga boje' ja sam tom snagom definitivno pokorena. I zadovoljna, jer čitav život mislim da volim zeleno dok sam zapravo istinski zaljubljena u crveno. Sad napokon znam zašto u svemu što nosim i što me okružuje gotovo uvijek postoji crveni detalj. Zato što me hrani.
A što hrani vas?

 
Trava


Colorbox


All images contained on this site are copyrighted by Colorbox.
Website created 2010. All rights reserved.