Colorbox Logo Početna         Osobno         Ideja         Galerija         Osvrti         Colorama         Izdvojeno        Kontakt  

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ECOMOVEL
---EVROPSKI PROJEKT EKO DIZAJNA--- PRVI RADNI SASTANAK U LISABONU U RUJNU 2010. godine ...OKUPIO JE SVE PARTNERE ČLANICE IZ ITALIJE, ŠPANJOLSKE, PORTUGALA, FRANCUSKE, GRČKE I HRVATSKE NA RADNOM ZADATKU... GODINU DANA KASNIJE, U LISTOPADU 2010.g. SASTANAK PREDSTAVNIKA ZEMALJA PARTNERA ODRŽAO SE U VARAŽDINU A NAREDNE GODINE, U APRILU 2012. ISTA SE EKIPA OKUPILA U ŠPANJOLSKOM ALICANTEU ..GDJE SE U PRAKSI MOGLA VIDJETI PRIMJENA EKOLOŠKIH MATERIJALA JER JE U TEHNOLOŠKOM CENTRU 'CETEM' UPRAVO TRAJALA IZLOŽBA PROIZVODA OD KARTONA ...PA SE MOGLO VIDJETI MNOŠTVO ZANIMLJIVIH ARTIKALA; npr. LAMPE... ...STOLICE U SKLOPIVOM OBLIKU... ...POLICE.. ...DOBIVENE PRELAMANJEM KARTONA IZ JEDNOG KOMADA U SVRHU KORISNIH.... ..I KREATIVNIH IDEJA CETEM IMA STALNI POSTAV VRLO ZANIMLJIVIH LIFESTYLE ARTIKALA OD KOJIH SE MENI DOPAO STOLIĆ .... KOJI SE PRETVARA U STOLICU I PRIRUČNI BAR ILI STORAGE PROSTOR A 'STOLICA NA STOLICU' JEDNA JE OD NAJKORISNIJIH I NAJPRIMJENJIVIJIH KREACIJA STOGA NE ČUDI ŠTO SU PRAVA ZA IZRADU OTKUPILE VELIKE KORPORACIJE CETEM-ov LABORATORIJ IZNIMNO JE DOBRO OPREMLJEN A SVI SU ARTIKLI PRVO IZRAĐENI U 3D PRINTU IZMEĐU OSTALIH I OVAJ FRUCTISOV ŠAMPON KOJI NE VJERUJETE DA JE 'LAŽNJAK' DO KAD GA NE PRIMITE U RUKU OVO SU MODELI NAMJEŠTAJA U MINI IZDANJU ( POGLEDAJTE UTIČNICU OTRAGA ) U CETEMOVIM SE POGONIMA OSIM IZRADE MODELA VRŠI ISPITIVANJE KAKVOĆE TE ISTRAŽIVANJE NOVIH MATERIJALA U SVRHU PROIZVODNJE EKO NAMJEŠTAJA ZA KRAJ EVO JEDNA KARTONSKA FOTELJA ISTE GODINE U RUJNU 2012.g. ODRŽAN JE SASTANAK U FIRENCI NA ARHITEKTONSKOM FAKULTETU UZ PREDAVANJE I UPOZNAVANJE MATREC-a, NAJVEĆE BAZE PODATAKA EKOLOŠKIH MATERIJALA ISTOVREMENO SUMIRAJUĆI DOSADAŠNJE REZULTATE I PLANIRAJUĆI NOVE A U DVA DANA KOLIKO JE SASTANAK TRAJAO IZVRŠEN JE POSJET TVORNICI DJEČJEG NAMJEŠTAJA 'AZUR' KOJA JE SVOJ PROIZVODNI PROCES POSLOŽILA PO PRINCIPU TOYOTE TE NA TAJ NAČIN MINIMALIZIRALA TROŠKOVE I VRIJEME IZRADE A MOGUĆNOST GREŠKE SVELA NA NULU ORRŽAN JE I POSJET CENTRU FUTOUR ( www.futour.it ) KOJI SE BAVI PROMICANJEM KREATIVNOSTI I METODOLOGIJAMA KAKO INOVACIJE I PROIZVODE PRIBLIŽITI TRŽIŠTU U SKLOPU KOJEG JE ODRŽANO IZVRSNO PREDAVANJE NA TEMU PREZENTACIJE ---DOGOVORENO JE DA SE SLIJEDEĆI SASTANAK ODRŽI U GRČKOJ--- ---PA SE EKIPA PONOVO SASTALA U SOLUNU 07.03.2013. KAKO BI SE PROČEŠLJALA FINANCIJSKA SITUACIJA I REALIZIRANI CILJEVI--- ---A KAKO SE RADILO O JEDNODNEVNOM SASTANKU, U SKLOPU TOGA ORGANIZIRAN JE POSJET TVORNICI STOLICA --NAKON TOGA DOGOVOREN JE ZAVRŠNI SUSRET U PORTUGALU---
Loading
Please wait...

HRVATI PARTNERI NA PROJEKTU EKOLOŠKOG DIZAJNA NAMJEŠTAJA 

 ( Članak s portala Poslovni.hr, 27.02.2012. )

 Drvni klaster sjeverozapadne Hrvatske ( DCSH ) na natječaju za sredstva iz pretpristupnog fonda IPA Europske unije Mediteranska Komponenta ispunio je sve kriterije za dobivanje statusa partnera na projektu ''Ecomovel''. Projekt Ecomovel ukupne vrijednosti milijun eura financira Europska unija, a nositelj je Savez udruga poslodavaca regije Lisabon iz Portugala. Uz Hrvatsku partneri su iz Francuske, Italije, Španjolske i Grčke.

'Zelena' javna nabava

 Direktorica DCSH Sandra Hižak tumači da je za dobivanje statusa partnera bilo potrebno puno vremena, dobrih ideja, strpljenja, kao i odraditi administrativne obveze, ali misli da je ideja ekodizajna vrijedna uložena truda. Provede li se uspješno, ovaj će projekt u industriji namještaja primijeniti načela ekodizajna te osvijestiti uopće javnost o postojanju takva namještaja. U ostalim zemljama koje sudjeluju u projektu i u kojima je razvijenija industrija ekonamještaja partneri će, jer su iz članice EU, dobiti više novca iz spomenutoga zajedničkog proračuna od milijun eura. DCSH će do lipnja 2013. povući 85% od 65.000 eura koliko im je namijenjeno, dok će ostatak financirati sam klaster.

 Hrvatska se u Ecomovel uključila u travnju 2011.g. Čitave ove i do polovice iduće godine klaster će s pomoću konferencija, seminara i predavanja komuniciati s proizvođačima namještaja kako bi im prenio znanje iz drugih zemalja partnera o alatima i smjernicama za primjenu ekodizajna u proizvodnji. Hižak navodi primjere Italije i Francuske u kojima ekodizajn postupno postaje glavni alat za povećanje konkurentnosti u industriji namještaja i opremanju interijera. 

 U Hrvatskoj postoje velike mogućnosti u javnoj upravi koja je najveći potrošač i koja bi trebala prema primjerima dobre prakse iz susjednih zemalja, ali i smjernicama Europske komisije, preporučuje Hižak, u svoju nabavu primijeniti ''zeleni'' princip. Tako se, dodaje, može pridonijeti stvaranju tržišta i inovativnih, ekoloških proizvoda i potaknuti domaću industriju.

 Ekodizajn je proces koji naravno započinje dizajnom proizvida. Međutim, dizajneri moraju voditi računa o izboru odgovarajućeg materijala, jednostavnoj nadogradivosti i sklopivosti proizvoda, ekonomičnom pakiranju, što dužem vijeku trajanja i, na kraju, mogućnostima recikliranja. Nadalje, ekodizajn podrazumijeva uštedu energije u proizvodnom procesu, uporabu obnovljivih izvora energije te korištenje transportnih sredstava koja minimalno utječu na okoliš.

Društveno odgovorno poslovanje

 Osnovna poruka je da se primjenom ekodizajna smanjuju troškovi, a proizvodi konkurentan namještaj s dodanom vrijednošću koji neće biti skuplji, nego jeftiniji. Osim toga u ekodizajnu dolazi do izražaja i društvena odgovornost koja se također zahtijeva od proizvođača namještaja. U nekim se zemljama namještaj izrađuje u nehumanim i neprimjerenim uvjetima za zdravlje radnika ili ga rade maloljetnici, pa čak i djeca. Proizvođači ekološki dizajniranog namještaja stoga su obvezni poštovati prava svojih zaposlenika i štititi njihovo zdravlje, poručila je Hižak.

 EKODIZAJN U PRAKSI

 Do sada su se u proizvodnji ekonamještaja u Hrvatskoj najčešće koristili ekomaterijali u zadnjim fazama izrade, kao što su obično lakovi na vodenoj bazi i ekološka ulja. Projekt Ecomovel potaknuo bi dizajnere i proizvođače na kreativnu uporabu stakla, plastike, kartona te dosad nekorištenih novih materijala. Od nekih domaćih dizajnera koji su plasirali komade ili linije izrađene prema principima ekodizajna Hižak spominje Anu Tevšić, Adu Kezić i Nevena Kovačića. Klasterov brend POSplus već sada u ponudi ima liniju ekološkog namještaja i rasvjete.

 ( izvor http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/hrvati-partneri-na-projektu-ekoloskog-dizajna-namjestaja-198077 )


Trava


Colorbox


All images contained on this site are copyrighted by Colorbox.
Website created 2010. All rights reserved.